Campagne - Faux Gras® de GAIA

België hoort tot de weinige Europese landen die nog foie gras produceren. Jaarlijks worden in ons land enkele tienduizenden eenden onder dwang gevoederd. In Frankrijk, de grootste producent van foie gras ter wereld, ondergaan jaarlijks 40 miljoen vogels (vooral eenden, maar ook ganzen) deze intensieve mishandeling. GAIA pleit voor een verbod op het dwangvoederen van eenden in België, en moedigt de consument aan geen foie gras meer te consumeren (tijdens de feestdagen). Aan de hand van zeven feiten leggen we hieronder uit waarom foie gras niet zo’n fijn gerecht is als sommigen denken.

1

De eenden kunnen niet eens vliegen

De mulard-eend is een hybride eendensoort die enkel gebruikt wordt voor de productie van foie gras. De levensverwachting van die eenden bedraagt in normale omstandigheden 20 jaar, maar in de fokkerijen wordt hun leven doorgaans al na amper drie maanden afgebroken.

Kuikens worden vermalen of verminkt

Enkel de mannetjeseenden worden gehouden voor de productie van foie gras. Miljoenen vrouwtjes worden gedood: ze worden vermalen of vergast. Om agressief gedrag tussen gestresseerde mannetjeseenden te vermijden, knippen de meeste foie gras-producenten een deel van hun snavel en/of van hun klauwen. Dit is in strijd is met de Europese aanbevelingen.

2

3

Dwangvoederen: het equivalent van 20 kg spaghetti per dag

Twee keer per dag worden de vogels gedwongen om maïspap te slikken, die hen via een pneumatische pomp wordt toegediend, tot de lever ziek wordt (leversteatose of leververvetting). Ze worden gedwongen een kwart van hun lichaamsgewicht te eten. Dat is alsof een mens van 80 kg elke dag 20 kg spaghetti onder dwang zou moeten eten. Na die dwangvoederperiode is de zieke lever van de dieren tot tien keer groter dan normaal.

 

Wetenschappers veroordelen de praktijk van het dwangvoederen

Een recent wetenschappelijk onderzoek (2015) van de prestigieuze Universiteit van Cambridge, onder leiding van professor Donald M. Broom en doctor I. Rochlitz onderzocht de gevolgen van dwangvoederen op het eendenwelzijn. De resultaten zijn duidelijk en formeel. Door de dwangvoedering hebben de eenden geen controle meer over een aspect van hun leven dat nochtans cruciaal is om te overleven: de opname van de juiste hoeveelheden voedsel in het kader van een gepast dieet. Dat gebrek aan controle leidt tot een gebrekkig welzijn.

4

5

Dwangvoedering is verboden in 17 landen wereldwijd

In 12 landen van de Europese Unie is dwangvoedering formeel verboden of worden de wetten ter bescherming van het dierenwelzijn zo geïnterpreteerd dat ze de praktijk de facto veroordelen. Slechts 5 EU-landen produceren foie gras (Frankrijk, Spanje, Bulgarije, Hongarije, België). In Israël, een land dat vroeger 10 keer meer foie gras produceerde dan België, werd dwangvoedering in 2003 verboden. De praktijk is ook verboden in Zwitserland, Noorwegen, Argentinië, Turkije, en zelfs in de Amerikaanse staat Californië.

Foie fin: foie gras zonder dwangvoedering

Het is wel degelijk mogelijk om foie gras te produceren zonder de vogels te dwangvoederen, meer bepaald door ingrediënten aan de gezonde lever toe te voegen nadat de dieren zijn geslacht. Die methode wordt dan wel weinig toegepast, maar heeft tenminste de verdienste dat ze geen beroep doet op de zeer bedenkelijke praktijk van het dwangvoederen. Enkel de merken Labeyrie en mogelijk Rougié brengen vandaag foie fin op de markt.

6

7

Er bestaan alternatieven zonder dierenleed

Er bestaan tal van feestelijke alternatieven die niet met dierenleed gepaard gaan. Vanuit die visie nodigt GAIA de consumenten uit om foie gras te vervangen door Faux Gras® de GAIA, een 100 % plantaardig, diervriendelijk en overheerlijk feestelijk alternatief.

De meeste mensen eten slechts één keer per jaar (met Kerstmis) foie gras. Zolang men foie gras eet, worden eenden en ganzen gedwangvoederd. Daarom spoort GAIA de consumenten aan om foie gras van het menu te schrappen. Want ook één keer per jaar foie gras eten, is één keer teveel.